SMARTLIFE e-kaubandus OÜ


nutikodu on määratletud kui elamu, mis on varustatud internetiga ühendatud seadmetega, mis võimaldavad erinevate majapidamissüsteemide, sealhulgas valgustuse, kliimaseadmete, meelelahutuse ja turvalisuse kaugjuhtimist ja automatiseerimist. Selle sektori kiire kasv on tingitud tehnoloogia arengust, tarbijate teadlikkuse suurenemisest ning energiatõhususe ja säästvuse üha suuremast tähtsusest. Statista andmetel ulatub ülemaailmse nutikoduturu käive 2024. aastaks prognooside kohaselt $158 miljardi euroni (Statista).


Nutika kodu turu suurus ja suundumused

Ülemaailmne aruka kodu turg suurus oli 2022. aastal 79,16 miljardit USA dollarit ja eeldatavasti kasvab aastane kasvumäär (CAGR) 27,07% alates 2023. aastast kuni 2030. aastani. Targad kodutooted on saadaval kaamerate, nutikate valgustite, voogedastusseadmete, nõudepesumasinate ja muude toodete kujul. Kasvav suundumus integreerida tehisintellekti (AI) arukate kodutoodete arukate funktsioonide jaoks suurendab eeldatavasti nõudlust toodete järele. Lisaks sellele suurendab nutitelefonide ja interneti laialdane levik kogu maailmas nõudlust ühendatud arukate kodutoodete järele. Tehisintellektiga integreeritud digitaalne abi pakub kasutajatele nutiseadmete käed-vabad ja kasutajasõbralikumat kasutuselevõttu, mis mõjutab oluliselt ostjate eelistusi (GrandViewResearch).

Nutika kodu turg
Smart Home Market 2018 kuni 2030 hinnanguliselt USA $ miljardit (grandviewresearch.com)

Ülemaailmse nutikoduturu peamised elemendid

Ülemaailmne nutikoduturg andis 2023. aastal 100 415,5 miljonit USA dollarit tulu ja prognooside kohaselt jõuab see 2030. aastaks 537 008,4 miljoni USA dollarini. Prognoositakse, et turg kasvab aastase kasvutempoga (CAGR) 27,1% aastatel 2024-2030.

Segmentide ülevaade

  • Turvalisus ja juurdepääsukontroll: Selle segmendi tulu oli 2023. aastal 29 485,0 miljonit USA dollarit.
  • Kodune tervishoid: See segment osutus kõige tulutoovamaks, kuna see kasvab prognoosiperioodi jooksul kõige kiiremini.

Piirkondlik ülevaade

  • Põhja-Ameerika: See piirkond oli 2023. aastal suurim tulutoov turg.
  • Ameerika Ühendriigid: Aastatel 2024-2030 on USAs oodata kõige suuremat CAGR-i.

Ülemaailmne andmeraamatu kokkuvõte

  • Turu tulud aastal 2023: 100 415,5 miljonit USA dollarit
  • Turu tulud 2030. aastal: 537 008,4 miljonit USA dollarit
  • Kasvutempo: 27,1% (CAGR 2023-2030)
  • Suurim segment: Turvalisus ja juurdepääsukontroll
  • Kõige kiiremini kasvav segment: Kodu tervishoiu
  • Kaetud ajaloolised andmed: 2018 – 2022
  • Hindamise baasaasta: 2023
  • Prognoosiperiood: 2024 – 2030
  • Kvantitatiivsed üksused: Tulu miljonites USA dollarites

Turu segmenteerimine

  • Turvalisus ja juurdepääsukontroll
  • Valgustuse juhtimine
  • Meelelahutusseadmed
  • HVAC
  • Nutikad köögiseadmed
  • Kodumasinad
  • Nutikas mööbel
  • Kodu tervishoiu
  • Muud seadmed
Nutika kodu turg
Allikas: Smart Home turu suurus ja väljavaated, 2030 (grandviewresearch.com)

Praegune turu dünaamika

Alates 2024. aastast on aruka kodu turg iseloomustab mitu olulist dünaamikat:

  • Tehnoloogilised edusammud: Kiire areng tehisintellekti, masinõppe ja asjade interneti tehnoloogiate vallas jätkab innovatsiooni edendamist nutikodu sektoris. Need tehnoloogiad võimaldavad intuitiivsemaid ja tundlikumaid seadmeid, mis parandavad kasutajakogemust. McKinsey andmetel kasvab asjade interneti turg 2025. aastaks eeldatavasti $1,6 triljonini (McKinsey).
  • Tarbijate nõudlus: Tarbijate nõudlus arukate kodutoodete järele kasvab, kuna teadlikkus nende eelistest suureneb. Seda nõudlust soodustab veelgi arukate assistentide kasvav kasutuselevõtt ja arukate seadmete levik. Statista prognoosib, et 2025. aastal jõuab ülemaailmne nutikoduturg $75,44 miljardi euroni (Statista).
  • Regulatiivne keskkond: Valitsused kogu maailmas tunnustavad üha enam arukate kodude potentsiaali energiatõhususe eesmärkide saavutamisel. Selle tulemusena pööratakse üha enam tähelepanu toetavate reguleerivate raamistike loomisele, mis soodustavad arukate kodutehnoloogiate kasutuselevõttu. Euroopa Liidu hoonete energiatõhususe direktiivi (EPBD) eesmärk on edendada arukaid ehitustehnoloogiaid energiatõhususe parandamiseks (ELi komisjon).

Nutikodude peamised trendid ja uuendused

  • Täiustatud turvalisus: Turvalisus on endiselt arukate kodude peamine prioriteet. Aastal 2024 on oodata täiustatud näotuvastus- ja liikumisanduritehnoloogiat, mis võimaldab süsteemidel eristada elanikke, külastajaid ja sissetungijaid, suurendades seeläbi turvalisust, säilitades samal ajal privaatsuse. Nutikad turvasüsteemid, sealhulgas kaamerad, liikumisandurid ja nutikad lukud, pakuvad suuremat turvalisust, andes koduomanikele meelerahu nii kodus kui ka väljaspool. MarketsandMarkets'i aruande hinnangul ulatub aruka turvalisuse turg 2023. aastaks $55,7 miljardi euroni (MarketsandMarkets).
  • Rohelised ja energiatõhusad kodud: Nutikad kodud muutuvad roheliseks. Tulevikutrendide hulka kuuluvad energiatõhusad seadmed, nutikad termostaadid ja päikeseenergial töötavad süsteemid. Need tehnoloogiad ei vähenda mitte ainult süsinikujalajälge, vaid vähendavad ka oluliselt kommunaalkulusid. Nutikodusseadmed pakuvad võrratut mugavust, võimaldades koduomanikel oma kodu hõlpsasti hallata. Näiteks suudavad nutikad termostaadid õppida kasutaja ajakava ja eelistusi, optimeerides kütmist ja jahutamist, et säästa energiat ja vähendada kulusid. USA energiaministeeriumi andmetel võivad programmeeritavad termostaadid säästa koduomanikele aastas kuni 10% kütte- ja jahutuskuludelt (Energy.gov).
  • Integratsioon ja ühenduvus: Asjade internet laieneb, võimaldades seadmete sujuvat integreerimist ja ühenduvust. See tähendab, et teie külmkapp võib suhelda teie nutitelefoniga, et teavitada teid, kui toidukaubad hakkavad otsa saama, või et teie ahi võib hakata eelsoojendama, kui te veel teel koju olete. Möödunud aastal tõi Sengled turule ühe esimestest Matteriga ühilduvatest nutipirnidest. Matteri tehnoloogia pakub täiustatud ühilduvust.
  • Täiustatud hääl- ja žestikontroll: Kõneassistendid muutuvad üha keerukamaks. Aastal 2024 on oodata intuitiivsemaid hääljuhtimissüsteeme, mis mõistavad loomulikku keelt. Lisaks hakkab levima žestide juhtimine, mis pakub uut, mugavamat viisi nutikodusseadmetega suhtlemiseks.
  • Tervise seire: Nutikodud mängivad olulist rolli tervise jälgimisel. Kodusüsteemidega sünkroonitud kantavad seadmed võivad jälgida elutähtsaid näitajaid ja hädaolukorras meditsiinitöötajaid hoiatada. Lisaks sellele võivad arukad kodud jälgida õhu kvaliteeti, allergeene ja muid keskkonnategureid, tagades tervislikuma elukeskkonna.
  • Täiustatud kodune meelelahutus: Kodune meelelahutus saab uuenduse. Virtuaalne ja liitreaalsus muutuvad koduse meelelahutuse lahutamatuks osaks, pakkudes kaasahaaravaid mänge, filmide vaatamist ja interaktiivseid fitness-sessioone.
  • Tehisintellekt (AI): Tehisintellekti on kavas muuta intelligentsed kodud, pakkudes personaalsemaid kogemusi. AI-süsteemid õpivad teie harjumuste ja eelistuste põhjal, reguleerides automaatselt valgustust, temperatuuri ja isegi muusikat vastavalt teie meeleolule või kellaajale.
  • Autonoomsed nutiseadmed: Nutiseadmed muutuvad autonoomsemaks. Kujutage ette külmkappi, mis suudab tellida toidukaupu, või pesumasinat, mis valib optimaalse pesutsükli vastavalt kangatüübile. Lisaks on oodata, et kodused robotid, mis tegelevad koristamise, toiduvalmistamise või isegi lemmikloomade hooldamisega, muutuvad tavaliseks.
  • Kohandatavad elamused: Nutikodud pakuvad rohkem kui lihtsalt tehnoloogilisi edusamme; need pakuvad kohandatavaid elamusi. Tänu modulaarsele disainile ja arukatele materjalidele saavad elanikud oma eluruume hõlpsasti muuta, et need vastaksid nende muutuvatele vajadustele või eelistustele.
  • Integratsioon arukate linnadega: Targad kodud ei eksisteeri isoleeritult. Nad integreeruvad arukate linnade laiema infrastruktuuriga, jagades andmeid, et parandada liiklusvoogu, energiakasutust ja hädaolukordadele reageerimise aega, luues seeläbi ühendatud ja tõhusama elamisvõimaluse linnas.

Elamumajandusest kaugemale: Tööstus- ja kontoriruumide nutikodud

The aruka kodu turg ei piirdu eluruumidega; see laieneb ka tööstus- ja kontoripindadele, mida tavaliselt nimetatakse arukad hooned või arukad ärihooned. Need hooned kasutavad samu ühenduvuse ja automatiseerimise põhimõtteid, et suurendada energiatõhusust, turvalisust ja mugavust mitteeluruumides. MarketsandMarkets'i aruande kohaselt kasvab arukate hoonete turg eeldatavalt $60,7 miljardilt 2021. aastal $105,8 miljardile 2026. aastaks (MarketsandMarkets).

Nutika kodu turg
Näotuvastustehnoloogia pilt, mille on loonud Pildi looja (Bing)

Ajalooline tekkimine ja areng

Aruka kodu mõiste tekkis esmakordselt 20. sajandi lõpus, kusjuures esimesed uuendused keskendusid koduautomaatikasüsteemidele. Kuid alles asjade interneti (Internet of Things, IoT) tulekuga 2000. aastate alguses hakkas see mõte üha enam levima. IoT võimaldas ühendada omavahel hulgaliselt seadmeid, sillutades teed keerukatele koduautomaatika lahendustele. Aastate jooksul on nutikoduturg dramaatiliselt arenenud, kusjuures olulised verstapostid on olnud näiteks Amazoni Alexa ja Google Home'i sarnaste nutikate assistentide kasutuselevõtt, mis on veelgi enam populariseerinud nutikodutehnoloogiate kasutuselevõttu (TechCrunch).


Nutikad kodud ja keskkonnahoidlik poliitika

Üks olulisemaid eeliseid arukatest kodudest on nende võimalik panus keskkonnasäästliku poliitika ja jätkusuutlikkuse algatuste elluviimisse. Nutikodusseadmed võivad aidata vähendada energiatarbimist, vähendada süsinikujalajälge ja edendada säästvamaid eluviise. Siin on mõned viisid, kuidas nutikad kodud toetavad rohelist poliitikat:

  • Energiatõhusus: Nutikad termostaadid ja valgustussüsteemid võivad märkimisväärselt vähendada energiakasutust, optimeerides tööd vastavalt kasutuse ja kasutaja eelistustele. See mitte ainult ei vähenda kommunaalarveid, vaid vähendab ka üldist nõudlust elektrivõrkudele. Ameerika Energiatõhusa Majanduse Nõukogu (ACEEE) väidab, et arukad koduseadmed võivad vähendada energiatarbimist 10-15% (ACEEE).
  • Vee säästmine: Nutikad kastmissüsteemid ja veemajandusseadmed võivad aidata vett säästa, tagades selle tõhusa kasutamise. Need süsteemid suudavad reguleerida kastmisgraafikuid vastavalt ilmastikutingimustele ja mulla niiskuse tasemele, vähendades raiskamist. Keskkonnakaitseameti (EPA) andmetel võivad arukad niisutussüsteemid vähendada veekasutust 15% võrra (EPA).
  • Jäätmete vähendamine: Nutikad seadmed, nagu külmikud ja pesumasinad, on loodud nii, et need töötaksid tõhusamalt, vähendaksid jäätmeid ja pikendaksid seadmete eluiga. Lisaks sellele võivad arukad kodusüsteemid anda ülevaate kasutusviisidest, aidates kasutajatel teha teadlikumaid otsuseid tarbimise kohta. USA energiaministeerium rõhutab, et arukad seadmed võivad võrreldes tavamudelitega säästa kuni 20% energiatarbimist (Energy.gov).
  • Taastuvenergia integreerimine: Targad kodud võivad sujuvalt integreeruda taastuvate energiaallikatega, näiteks päikesepaneelide ja tuuleturbiinidega. Kodu energiajuhtimissüsteemid võivad optimeerida taastuvenergia kasutamist, salvestades üleliigset energiat hilisemaks kasutamiseks ja vähendades sõltuvust taastumatutest energiaallikatest. Riiklik taastuvenergia laboratoorium (NREL) rõhutab arukate kodutehnoloogiate rolli taastuvenergiasüsteemide tõhususe ja usaldusväärsuse suurendamisel (NREL).

Andmekaitse ja turvalisusega seotud väljakutsed

Kuigi arukate kodude eelised on märkimisväärsed, on ka märkimisväärseid probleeme, mis on seotud andmete privaatsuse ja turvalisusega. Arukate seadmete omavaheline ühendatus tähendab, et need koguvad ja edastavad suuri andmehulki, mis võivad olla vastuvõtlikud rikkumistele.


Valitsuse meetmed asjade interneti turvalisuse suurendamiseks

Valitsused võivad mängida kriitilist rolli andmete privaatsuse ja turvalisuse suurendamisel aruka kodu turul. Siin on mitu meedet, mida nad saavad võtta:

  • Õigusaktid ja määrus: Tugevate andmekaitseseaduste ja -määruste rakendamine võib aidata kaitsta tarbijate andmeid. Euroopa Liidu isikuandmete kaitse üldmäärus (GDPR) on näide ulatuslikust õigusaktist, mille eesmärk on kaitsta isikuandmeid (GDPR).
  • Standardimine: Asjade interneti seadmete andmeturbe standardite kehtestamine võib tagada, et tootjad järgivad parimaid tavasid. Riiklik standardite ja tehnoloogiainstituut (NIST) annab suunised asjade interneti seadmete turvalisuse tagamiseks (NIST).
  • Avalikkuse teadlikkuse tõstmise kampaaniad: Valitsused võivad korraldada teadlikkuse tõstmise kampaaniaid, et teavitada tarbijaid andmekaitse ja turvalisuse tähtsusest ning sellest, kuidas nad saavad end kaitsta.
  • Koostöö tööstusega: Valitsused võivad teha koostööd tööstuse sidusrühmadega, et töötada välja ja rakendada turvaprotokolle, mis kaitsevad tarbijate andmeid. Avaliku ja erasektori partnerlus võib viia turvalisemate asjade interneti ökosüsteemide tekkimiseni.
  • Teadus- ja arendustegevus: Investeerimine arenenud turvatehnoloogiate uurimis- ja arendustegevusse võib aidata lahendada tekkivaid ohte. Valitsused saavad rahastada algatusi, mille eesmärk on töötada välja uuenduslikke lahendusi andmete privaatsuse ja turvalisuse parandamiseks.
Nutika kodu turg
Nutika kodu turu võimsus 2024: Muutused, suundumused ja tulevikuväljavaated 5

nutikoduturg nutikoduturg nutikoduturg nutikoduturg nutikoduturg nutikoduturg nutikoduturg nutikoduturg nutikoduturg

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

0
    Ostukorv
    Ostukorv on tühiTagasi poodi